Gemeenschap


De Martha & Mariagemeenschap is eind 2023 ontstaan uit de Adelbert-, Franciscus & Clara en de Sacramentskerk na een voorbereiding van 2,5 jaar. De opdracht om samen te gaan kwam van het parochiebestuur in het kader van de parochievernieuwing Roeping en Ruimte. Doel was om elkaar te versterken, de diversiteit in geloofsbeleving en kerk-zijn in Delft te behouden en financieel gezond te worden. We vieren nu altijd samen, nu nog afwisselend in onze 3 kerken, maar op den duur in één kerk.

Onze kerkgemeenschap heeft een visie geformuleerd hoe zij katholieke kerk wil zijn. In de visie staat wat de drie oorspronkelijke kerken samenbrengt, maar het is ook een opdracht om als nieuwe gemeenschap aan te werken en in te groeien. De visie kan worden samengevat in de drie waarden op de klaver.

Hieronder worden ze elk nader toegelicht.

“Ik zal u door mijn daden tonen dat ik geloof.”

Jacobus 2, 18

Christelijk betrokken

Christen zijn we niet alleen op zondag in de kerk. Jezus riep ons op tot liefde voor de ander en zorg voor de zwakkeren.

De diaconie is daarmee een wezenlijk onderdeel van ons kerk zijn. Zonder diaconie kunnen we geen Christen zijn. Als gemeenschap zijn we actief in de stedelijke diaconale activiteiten en maken we werk van omzien naar elkaar en zorg voor de zwakkeren.

In onze gemeenschap hebben we aandacht en dragen we zorg voor elkaar. Denk aan ziekenbezoek, iemand die de communie thuis brengt, een bloemetje vanuit de kerk of een gezellige middag voor ouderen.

Als kerk willen we aanwezig zijn in de buurt, ook als er niet meer in elke wijk een kerk staat. Dat doen we door aanwezig te zijn in kapellen, in zorgcentra of buurthuizen. Met vieringen maar ook met gesprekken over maatschappelijke thema’s.

We willen als kerk naar buiten treden door ons maatschappelijk te manifesteren in Delft, denk aan lichtjesavond of voettochten voor de vrede. Door meer samen te werken met andere Christelijke kerken in Delft kunnen we krachten bundelen om maatschappelijk actief te zijn.

“Ze loofden God en stonden in de gunst bij het hele volk.”

Handelingen 2, 47

Geloof leven

De eerste Christengemeenschappen maakten indruk op hun omgeving door hun geloof en hoe ze met elkaar en anderen omgingen.

Als gemeenschap bieden we diversiteit in geloofsbeleving. Naast eucharistie- en woord- en communievieringen vinden we andere vormen van liturgie belangrijk: vieringen van woord en gebed, meditatieve momenten, themavieringen rond patroonheiligen of maatschappelijke gebeurtenissen.

We willen maatschappelijke gebeurtenissen in samenkomsten en rituelen een plek geven. Wij zijn immers onderdeel van de maatschappij en delen in pijn en vreugde.

Als deelnemers aan vieringen zijn we actief, we zingen samen, we bidden samen, we lezen eigen teksten, gebeden en intenties uit de gemeenschap. In onze vieringen doen we inspiratie op en worden we uitgedaagd om invulling te geven aan ons leven als gelovig Christen.

Ons geloof leven, delen en verdiepen we ook met andere activiteiten als bezinnend wandelen, gespreksgroepen, lezingen, samen eten of kloosterweekenden. Er is behoefte aan een catechese-programma als Geestverruimend. Daarbij willen we ons in het bijzonder richten op gelovig belangstellenden, mensen die niet regelmatig naar de kerk gaan maar wel zoekend en nieuwsgierig in het leven staan.

“Gij zijt niet voor niets bij uw dienaar langs gekomen.”

Genesis 18, 3-5

Welkom zijn

Gastvrij zijn als Abraham is de ander ontvangen alsof het de Heer zelf kan zijn; is uitgaan van de ander in plaats van je eigen gewoonten.

Wat stralen we als gemeenschap uit; wat ervaren parochianen, belangstellend gelovigen en gasten als ze bij ons zijn?

Onze kerk is toegankelijk, ze staat open voor jong en oud, voor gezin en alleenstaande, voor validen en mindervaliden, voor kerkgangers van verschillende afkomst en achtergrond. We vieren in begrijpelijke taal en geven ruimte aan verschillen in katholieke geloofsbeleving.

Als kerkganger ben je gekend in onze gemeenschap; het is fijn als je er bent, je wordt gemist als je er niet bent; iemand vraagt hoe het met je gaat.

Als kerk willen we welkom zijn voor gelovig belangstellenden, mensen die af en toe de kerk zoeken, bij bijzondere gelegenheden of maatschappelijke gebeurtenissen. Wat is de behoefte van de mensen in Delft? Wat kunnen we bieden? Kunnen we ook buiten de vieringen een plek bieden voor een kaarsje, voor bezinning of om zorgen neer te leggen?