04.10.2024 Varia

Parijse toporganist in Delft!

13 oktober 2024

Pierre Queval in de Maria van Jessekerk

zondag 13 oktober, 15:00 uur


Ook dit jaar is het gelukt om een jonge top organist uit Parijs naar Delft te halen.

Dit jaar komt Pierre Queval naar de Maria van Jessekerk te Delft. Hij is sinds 2014 titulair organist van het Cavaillé-Coll-orgel in de St. Ignatiuskerk in Parijs en sinds 2021 ook titulair organist van de kathedraal van Nantes. Sinds 1 september 2023 is hij orgelleraar aan het Conservatorium van Amiens en aan het Conservatorium van Saint-Quentin.

Deze veelzijdige musicus, hij speelt namelijk ook piano en begeleidt muzikale ensembles van verschillende samenstelling. Hij studeerde aan conservatoria van Nantes en Saint-Maur-des Fossés (Frankrijk) bij Michel Bourcier, Eric Lebrun en Pierre Pincemaille. Daarna vervolgde hij zijn studie aan het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris bij o.a. Michel Bouvard, Olivier Latry, Thierry Escaich, en Philippe Lefèbvre.

Hij heeft inmiddels een uitgebreide concertpraktijk door heel Europa en ver daarbuiten.

Op zondag 13 oktober a.s. om 15.00 uur zal hij Franse composities ten gehore brengen van César Franck (Deuxième choral), Maurice Duruflé (Prélude, uit Suite, opus 5 en Scherzo, opus 2) en van Marcel Dupré (Prélude et fugue en si majeur, opus 7; n°1, 2 en 3). Hij sluit zijn concert af met een improvisatie.

In Frankrijk (inmiddels ook in Nederland) wordt de improvisatiekunst als een ultieme kunstvorm gezien en op het allerhoogste niveau uitgevoerd. Wij zijn daarom blij dat deze orgelvirtuoos hiermee zijn concert wil afsluiten. Met zijn Franse oud-docent, Pierre Pincemaille, in het achterhoofd zijn de verwachtingen zeer hoog gespannen. Pierre Queval is nog maar weinig te horen geweest in Nederland daarom bevelen wij u dit concert van harte bij u aan.

De aanvang van het concert is 15.00 uur (tot ca. 16.00 uur). Tijdens de concerten worden er beelden getoond van de organist op groot beeldscherm. De toegang is € 10 (kinderen tot 12 jaar hebben vrije toegang). Dit bedrag kan worden voldaan op de dag van het concert aan de deur contant of per pin.

Het volledige concertprogramma zal tijdig te zien zijn op de website:

http://www.veenswijkorgel.nl